Drożdżowe buchty z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam, uwielbiam ponad wszystko drożdżowe wypieki! Zwłaszcza od kiedy zaczęły mi wychodzić ;)Te były idealne, puchate, maślane, zniknęły błyskawicznie! Więcej na: chceupiec.blogspot.com!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    20 g suchych drożdży
    50 g cukru
    250 ml ciepłego mleka
    40 g masła
    2 jajka
    szczypta soli


    ponadto:

    kilka łyżek dowolnego nadzienia (konfitura, czekolada)
    30 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe buchty z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Jajka roztrzepujemy, masło roztapiamy i wraz z mlekiem dodajemy do połączonych już suchych składników. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • 2. Po tym czasie dzielimy na 12 równych kuleczek, każdą z nich rozpłaszczamy na placuszek, nakładamy troszkę nadzienia i formujemy bułeczkę, "kulając" w rękach. Układamy wszystkie w wyłożonej papierem (dno) tortownicy, jedna przy drugiej (24cm). Ponownie odkładamy do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
  • 3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy bułeczki po wierzchu roztopionym masłem i pieczemy ok. 25 minut. Można w połowie pieczenia przykryć folią, by zbytnio się nie spiekły. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować