DROBIOWE na parze z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie jest szybkie w wykonaniu. Z lokalnych produktów. Przede wszystkim zdrowe, bo na parze czyli z dużą ilością zachowanych witamin.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    kostka rosołowa
    mały seler
    marchewka
    puszka groszku konserwowego
    2 małe cebule
    olej
    przyprawy : majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
    oraz sól i pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe na parze z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DROBIOWE na parze z warzywami. 1. 1. Do naczynia (do gotowania na parze) wlewamy wodę, zagotowujemy następnie wrzucamy kostkę rosołową i ją rozpuszczamy. Seler, marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Groszek otwieramy, cedzimy. Na pierwszym poziomie i drugim naczynia wsypujemy po 1/2 porcji po kolei : seler, marchew, groszek i na koniec cebulę. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 2. 2. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Czyścimy i wykrawamy kości. Mięso kroimy na części.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 3. 3. Następnie posypujemy przyprawami z obu stron. Solimy i pieprzymy.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 4. 4. Następnie przyprawione mięso kładziemy na gotujących się warzywach.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 5. 5. Całość delikatnie polewamy olejem. Gotujemy do miękkości.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 6. 6. Teraz przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 7. 7. W międzyczasie można zrobić gotowy sos np pomidorowy.
  • DROBIOWE na parze z warzywami. 8. 8. Po ugotowaniu wykładamy na talerz : ziemniaki obok ugotowane warzywa i mięso. Wszystko polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO !

Porady

- Mięso drobiowe polewamy olejem, żeby była bardziej delikatne. - Sposób na odcedzenie groszku z puszki, gdy nie mamy sitka. Wieczko delikatnie odciągamy, nie do końca. Wciskamy do środka. Odlewamy zalewę. Otwieramy wieczko do końca i mamy groszek bez zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować