Domowy serek topiony

3 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo mnie cieszy, jeśli mogę coś przygotować sama. Ten serek jest robi się bardzo szybko - smak rewelacyjny, zero chemii.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego (lub tłustego) - kupiłam ser w Biedronce - klinek
    1 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczka soli
    100 ml mleka
    wybrane dodatki - szczypiorek, wędlina
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy serek topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgniatamy widelcem, posypujemy sodą (nie mieszamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc (za pierwszym razem odstawiłam na słoneczny parapet na 1 godzinę, a za drugim na dobę na kuchennej szafce - oba wyszły smaczne). Po tym czasie ser powinien zmienić wygląd (zgliwieć) - będzie żółty i zmieni zapach.
  • 2. Przekładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Dodajemy mleko. Rozpuszczamy ser ciągle mieszając aż nie będzie grudek (około 15 minut). Dodajemy sól oraz masło - dokładnie mieszamy. Dodajemy dodatki, mieszamy, przekładamy do miseczek i odstawiamy do lodówki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować