Serek szybko się przygotowuje i faktycznie smakuje prawie jak serek topiony. Można zmniejszyć ilość tłuszczu lub go wyeliminować. Można dodać inne przyprawy np kminek. Serek ma kremową puszystą konsystencję.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg sera białego tłustego,nie może być mielony
100 gram miękkiego masła
2 jajka
1 mała łyżeczka soli
1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
Domowy serek topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przełożyć do rondelka,rozetrzeć widelcem na papkę, dodać sól, masło, sodę i jajka. Wymieszać dokładnie i odstawić na 5 minut. Po tym czasie ustawić rondelek w garnku z wodą i na małym ogniu podgrzewać do rozpuszczenia, co chwilę zamieszać w trakcie podgrzewania. Masę przelać do pojemniczka, na serku ułożyć folię spożywczą, lekko ją przycisnąć do serka, aby nie zrobił się kożuszek. Pojemnik zamknąć lub przykryć folią. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić.
Uwagi:
Ja na koniec jeszcze zmiksowałam masę podręcznym blenderem.
Serek wykonałam wzorując się na przepisie mojej koleżanki Weronki
( SmakiWeroniki).
Komentarze