Domowy serek topiony

5 (169 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serek szybko się przygotowuje i faktycznie smakuje prawie jak serek topiony. Można zmniejszyć ilość tłuszczu lub go wyeliminować. Można dodać inne przyprawy np kminek. Serek ma kremową puszystą konsystencję.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego tłustego,nie może być mielony
    100 gram miękkiego masła
    2 jajka
    1 mała łyżeczka soli
    1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasty

Domowy serek topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy serek topiony 1. Ser przełożyć do rondelka,rozetrzeć widelcem na papkę, dodać sól, masło, sodę i jajka. Wymieszać dokładnie i odstawić na 5 minut. Po tym czasie ustawić rondelek w garnku z wodą i na małym ogniu podgrzewać do rozpuszczenia, co chwilę zamieszać w trakcie podgrzewania. Masę przelać do pojemniczka, na serku ułożyć folię spożywczą, lekko ją przycisnąć do serka, aby nie zrobił się kożuszek. Pojemnik zamknąć lub przykryć folią. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić.

    Uwagi:
    Ja na koniec jeszcze zmiksowałam masę podręcznym blenderem.
    Serek wykonałam wzorując się na przepisie mojej koleżanki Weronki
    ( SmakiWeroniki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masło Serek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować