Ciasto jogurtowe z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo proste i niezwykle smaczne. Idealne na lato.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Potrzebujemy:
    Blaszka o wymiarach na dole 32x21cm, na górze 36x25cm
    500g jogurtu typu greckiego (może być naturalny, kefir lub maślanka) - 2 szklanki tym razem użyłam zsiadłego mleka
    500g mąki pszennej - 3 szklanki
    130g cukru - pół szklanki
    125ml oleju rzepakowego- 1/2 szklanki
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczkę sody
    4 małe jajka
    800g czereśni - waga bez pestek.

Ciasto jogurtowe z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie płuczemy i drelujemy. Piekarnik ustawiamy na 170 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz owoców. Mieszamy trzepaczką typu rózga lub widelcem - tylko do połączenia składników. Wykładamy do blaszki, rozprowadzamy - ciasto jest gęste. Na wierzchu wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka.

Komentarze

Podobne przepisy