Domowy przecier pomidorowy z bazylią

4.5 (150 ocen)

Rożne przetwory można znaleźć w spiżarniach gospodyń domowych ale niekwestionowanym królem wśród nich jest domowy przecier pomidorowy. Smak lata zaklęty w słoiku.

Składniki:

  • na 4 litrowe słoiki

    8kg pomidorów
    dwie garście liści bazylii
    50g masła
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier pomidorowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy przecier pomidorowy 1. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka.
  • Domowy  przecier pomidorowy 2. Gotować na wolnym ogniu aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Dodać bazylię sól i ewentualnie łyżeczkę cukru. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Gorący przecier wlewać do wysterylizowanych słoików. Pozostawić do ostygnięcia nakrętka do dołu.

Porady

Słoiki z powodzeniem możemy wysterylizować w piekarniku w temp 100 stopni C przez 15 minut. Podobnie możemy przeprowadzić pasteryzację w przypadku gdy nie dysponujemy dużym garnkiem do pasteryzowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować