domowy PRZECIER POMIDOROWY

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomidory kocham nad życie! w sezonie jem je każdego dnia, a gdy pojawiają się te pierwsze „dobre” to mam kilka dni iście pomidorowych. By zachować smak pysznych pomidorów na zimę, każdego roku zamykam je w słoiku. Tak przygotowany przecier wykorzystuję w zimie do: zupy, sosów, zapiekanek, makaronów, pizzy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 3,5-3,8 litra przecieru

    5kg pomidorów – najlepiej sprawdzają się te podłużne, ponieważ mają mało nasion i soku, są twarde i mięsiste
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy. Obieramy ze skórek, rozcinamy i wyjmujemy pestki (dzięki temu nasz przecier będzie słodszy). Miąższ pomidorów kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Po tym czasie blendujemy nasz przecier na gładko, lub przecieramy go przez sito – zależy czy przeszkadzają Wam pesteczki pomidorów, które nam zostały czy też nie. Przecier przelewamy do wyparzonych słoików/butelek, zakręcamy i stawiamy na wieczkach do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować