Domowy ocet jabłkowy

4.5 (174 ocen)

  • 336 godz.

Przygotowuję ocet jabłkowy przy okazji robienia przetworów z jabłek gdy zostają resztki: ogryzki, obierki i drobne jabłka.

  • 336 godz.

Składniki:

  • 1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka)
    na 250 ml wody - 1 łyżka cukru lub miodu
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Domowy ocet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Resztki jabłek wrzucić do słoja, zalać 1 litrem przegotowanej, osłodzonej wody )wymieszać ją 4 łyżkami cukru bądź miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykryć gazą. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby nie pleśniała zawartość słoja. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować i zacznie pachnieć „octowo”, zlać ocet do butelek przez gazę i zakręcić.

Porady

Ocet jabłkowy trzymać z dala od źródeł ciepła i światła. Z 1 kg skórek i ogryzków można otrzymać ok.1 litr octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować