Domowy ketchup

4.46 (164 ocen)

Pyszny domowy ketchup- o wiele lepszy niż kupny:)

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    mała marchewka
    mała pietruszka
    40 ml octu winnego ( może być spirytusowy)
    50 g cukru
    garść świeżej bazyli
    sól,pieprz, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ketchup 1. Pomidory umyć, wyciąć twardą szypułkę. Pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka.
    Cebulę obrać , pokroić w kostkę i dorzucić do pomidorów.
    Czosnek obrac i przecisnąć przez praskę.Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dorzucić do garnka. Dodać garść bazylii i listki laurowe.Dusić ok. 1 godzinę.
  • ketchup 2. Listki laurowe wyjąć!!! Następnie zblenderować,dodać ocet, cukier i przyprawy. Próbować i doprawić jeszcze. Ketchup gotować jeszcze pół godzinki.Następnie przetrzeć przez sito i gotować aż ketchup zgęstnieje.
  • ketchup 3. Przelać do butelek lub słoiczków. Pasteryzować 6 min. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Ketchup wspaniale nadaje sie na kanapki lub jako dodatek do potraw. Po przetarciu i odparowaniu wyszło mi 1 l ketchupu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Ketchup Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Domowy ketchup

To może cię zainteresować