Domowy ketchup

4.5 (163 ocen)

wykorzystałam pomidory , których miałam sporo, domowy zawsze lepszy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    3 łyżki cukru
    100 ml octu
    3 liście laurowe
    6 szt ziela angielskiego
    szczypta ostrej papryki
    1łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżeczki soli
    2 średnie cebule
    2 goździki
    pieprz
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dużego garnka.
    Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, cukier, ocet i resztę przypraw.
    Dusimy na wolnym o ogniu bez przykrycia do momentu, aż pomidory rozpadną się, a cebula będzie miękka. Około 2 godziny.
    Następnie wlewamy na sito, wyjmujemy ziele, liście, goździki i przecieramy pomidory z cebulą.
    Przecier wlewamy do garnka i ponownie stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy tak długo ,aby powstał odpowiednio gęsty ketchup.Około 2 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować