Domowa kostka rosołowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podstawowy składnik wielu dań, który można przygotować bardzo szybko.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
    pęczek młodej pietruszki z natką
    2 młode selery z natką
    2 młode pory
    garść świeżego majeranku
    garść świeżego rozmarynu
    garść świeżego tymianku
    4 liście laurowe
    2 suszone kapelusze prawdziwków
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    1 szklanka wody
    1 szklanka białego wina wytrawnego
    120 g grubej soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa kostka rosołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa kostka rosołowa 1. Marchewki, pietruszki, selery myjemy, obieramy. Natki zostawiamy.
    Pory myjemy.
    Paprykę kroimy w paski.
    Pomidory kroimy na pół.
    Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy białe wino i gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem przez 30 min.
    Następnie studzimy, mielimy na najmniejszych oczkach, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pieczemy 25 min w temperaturze 130°C, zaczynając od zimnego piekarnika. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kostka rosołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować