domowa chałwa sezamowa z orzechami

4.48 (146 ocen)

  • 10 min

Postanowiłam unikać oleju palmowego. Jest w wielu słodyczach, więc odtąd muszę sama przygotowywać słodkości. Staram się używać jak najmniej składników i cukru a uzyskiwać jak najlepszy smak!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szkl. nasion sezamu
    1 duża łyżka miodu
    garść orzechów np. włoskich
    szczypta soli
    ew. laska wanilii/ekstrakt waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze

Domowa chałwa sezamowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona sezamu zmielić w elektrycznym młynku lub blenderze kielichowym. Przesypać do wąskiego, wysokiego naczynia.
  • 2. Dodać sól i miód. Zmiksować.
  • 3. Orzechy włoskie posiekać i dorzucić do sezamu. Ponownie zmiksować.
  • 4. Masę przełożyć do małej foremki i dobrze ugnieść.

Porady

Chałwę można jeść od razu, ale jeszcze lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować