Przepis na to ciasto jest bardzo uniwersalny, można go użyć go do ciasta drożdżowego z owocami, rogalików z nadzieniem, strucli. Zawsze wychodzi i smakuje rewelacyjnie!
1 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO:
-500 g mąki
-100 g cukru
- 100 g margaryny/masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
-70 g drożdży świeżych
Domowa chałka drożdżowa uniwersalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę należy rozpuścić i wystudzić. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże rozkruszamy w wysokim naczyniu, zalewamy ciepłym mlekiem i rozpuszczamy, dodajemy 1 łyżkę cukru, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i czekamy aż zaczyn wyrośnie. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, dodajemy jaja i żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, powoli dolewając przestudzoną margarynę, można podsypywać mąką, jeśli za bardzo się klei. Wyrabiamy na gładkie i miękkie ciasto, które musi być lekko klejące. Przekładamy do miski, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części, każdą z części na trzy kolejne, które należy rozwałkować na długie kawałki, następnie łączymy te trzy części w pospolity warkocz, zaplatając znanym sposobem. Ciasto smarujemy białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Polecam jeść ciepłą w towarzystwie mleczka lub kakao. Z podanych składników wyjdą dwie chałki.
Komentarze