Tarta czekoladowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem wielką miłośniczką czekolady, lubię gotować dla swoich najbliższych, a ta tarta szczególnie im smakowała :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 170 g masła/margaryny
    - 1 jajko
    - 1 żółtko
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    - 4-5 łyżek cukru pudru
    - 4 łyżki kakao

    Składniki na krem:
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 250 g serka mascarpone
    - 1 opakowanie śmietan fix
    - tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa Desery

Tarta czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier,dodać śmietanę jajka oraz posiekaną margarynę. Następnie zagnieść ciasto na gładką masę, uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto i dopasować do kształtu formy do pieczenia (wylepić na dno oraz boki), spód nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, następnie wystudzić całkowicie.
    Krem:
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Śmietankę 30% ubić na sztywno z śmietan fixem, powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przelać krem na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała, może to być cała noc, przed podaniem udekorować świeżymi malinami.

Porady

Maliny dla lepszego efektu można posypać cukrem pudrem. Maliny z powodzeniem można zastąpić innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować