Tarta czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier,dodać śmietanę jajka oraz posiekaną margarynę. Następnie zagnieść ciasto na gładką masę, uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto i dopasować do kształtu formy do pieczenia (wylepić na dno oraz boki), spód nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, następnie wystudzić całkowicie.
Krem:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Śmietankę 30% ubić na sztywno z śmietan fixem, powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przelać krem na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała, może to być cała noc, przed podaniem udekorować świeżymi malinami.
Porady
Maliny dla lepszego efektu można posypać cukrem pudrem. Maliny z powodzeniem można zastąpić innymi owocami.
Komentarze