Daktylowe ciasto

4.5 (197 ocen)

Puszyste biszkopty, lekka śmietanka i słodka, owocowa masa- mogła bym jeść codziennie takie ciasta:)Kawałek takiego ciasta i od razu ma się lepszy humor:). Jeśli ktoś lubi daktyle nie będzie żałował!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt:
    • 3 duże jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki tortowej,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta soli
    Masa daktylowo-ananasowa:
    • 2 puszki ananasa,
    • 250 g suszonych daktyli,
    • 3-4 łyżki rumu,
    • 5 łyżeczek żelatyny,
    • Około 1/3 szklanki wody
    Śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30 %,
    • 1 łyżka cukru ( niekoniecznie, gdyż masa owocowa jest wystarczająco słodka),
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 0,5 szklanki wody
    Masa orzechowa:
    • ¾ kostki masła,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 żółtko,
    • Około 7 dag orzechów włoskich
    Dekoracja:
    • Około 50 gram daktyli suszonych

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Daktylowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone biszkopty 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach.
    Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Do tego ciasta potrzebne są bowiem 2 wkładki z jasnego biszkoptu
  • pokrojone daktyle 2. MASA DAKTYLOWO -ANANASOWA: Daktyle kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka.
  • dodanie ananasa 3. Puszki z ananasem otwieramy. Sok wlewamy do daktyli, owoce kroimy na mniejsze części i także dodajemy do daktyli.
  • zmiksowana masa 4. Całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Owocową masę podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dokładamy do niej rum oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by ostygła.
    Gęstniejącą masę ananasowo-daktylową wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Pozostawiamy do chłodu do zastygnięcia.
    Gdy masa owocowa zastygnie wylewamy na nią śmietankę.
  • ubijanie śmietanki 5. ŚMIETANŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na masę owocową. Przykrywamy drugim upieczonym biszkoptem i całość odstawiamy do chłodu by śmietanka stężała.KA:
  • 6. MASA ORZECHOWA;
    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo cukier, śmietanę i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy zmielone orzechy. Ponownie miksujemy.
    Masę wykładamy na górny biszkopt
  • 7. WYKOŃCZENIE:
    Daktyle drobno kroimy i delikatnie wtłaczamy w orzechową masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować