Puszyste biszkopty, lekka śmietanka i słodka, owocowa masa- mogła bym jeść codziennie takie ciasta:)Kawałek takiego ciasta i od razu ma się lepszy humor:). Jeśli ktoś lubi daktyle nie będzie żałował!
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Biszkopt:
• 3 duże jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 3 łyżki mąki tortowej,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju,
• Szczypta soli
Masa daktylowo-ananasowa:
• 2 puszki ananasa,
• 250 g suszonych daktyli,
• 3-4 łyżki rumu,
• 5 łyżeczek żelatyny,
• Około 1/3 szklanki wody
Śmietanka:
• 0,5 litra śmietanki 30 %,
• 1 łyżka cukru ( niekoniecznie, gdyż masa owocowa jest wystarczająco słodka),
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 0,5 szklanki wody
Masa orzechowa:
• ¾ kostki masła,
• 1 łyżka śmietany,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 żółtko,
• Około 7 dag orzechów włoskich
Dekoracja:
• Około 50 gram daktyli suszonych
Daktylowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Do tego ciasta potrzebne są bowiem 2 wkładki z jasnego biszkoptu
2.MASA DAKTYLOWO -ANANASOWA: Daktyle kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka.
3.Puszki z ananasem otwieramy. Sok wlewamy do daktyli, owoce kroimy na mniejsze części i także dodajemy do daktyli.
4.Całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Owocową masę podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dokładamy do niej rum oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by ostygła.
Gęstniejącą masę ananasowo-daktylową wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Pozostawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Gdy masa owocowa zastygnie wylewamy na nią śmietankę.
5.ŚMIETANŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na masę owocową. Przykrywamy drugim upieczonym biszkoptem i całość odstawiamy do chłodu by śmietanka stężała.KA:
6.MASA ORZECHOWA;
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo cukier, śmietanę i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy zmielone orzechy. Ponownie miksujemy.
Masę wykładamy na górny biszkopt
7.WYKOŃCZENIE:
Daktyle drobno kroimy i delikatnie wtłaczamy w orzechową masę.
Komentarze