Ciasto serowo-daktylowe

  • wyświetlono: 96 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto serowo-daktylowe,w którym słodkie przeplata się ze słonym. Swą słodycz czerpie z daktyli, a słony smak z orzeszków solonych i masła orzechowego.

aga3103
  • 8 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

na formę o średnicy 20 cm
Ciasto na spód:
1) 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2) 2-3 łyżki miodu
3) 100 g masła
4) jajko
5) 2 łyżki kakao
6) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1) 250 g twarogu półtłustego
2) 60 g mleka w proszku
3) 150 ml mleka
4) 3 łyżki miodu
5) ekstrakt waniliowy
6) 3 łyżeczki żelatyny
Masa daktylowa:
1) 120 g suszonych daktyli
2) 150 ml mleka
3) 50 g oleju kokosowego
4) 60 g masła orzechowego
5) szczypta soli
Polewa:
1) 3 łyżki masła
2) 2 łyżki mleka
3) 3 łyżki miodu
4) 2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
1) woda z sokiem z połowy cytryny
2) garść solonych orzeszków

*szklanka ma pojemność 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto serowo-daktylowe

  • 1. Najpierw przygotowujemy spód ciasta: wszystkie składniki szybko zagniatamy i ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Przygotowujemy masę serową:
    1) Żelatynę zalewamy trzema łyżkami wody i dostawiamy do napęcznienia (około 7 minut).
    2) Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego miód. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
    3) Do miski przekładamy twaróg, zagotowane mleko i kilka kropli ekstraktu waniliowego i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz miksujemy aż masa połączy się z mlekiem w proszku.
  • 3. Wystudzony spód możemy lekko nasączyć wodą z sokiem z cytryny, a następnie przekładamy na niego masę serową i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
  • 4. Przygotowujemy masę daktylową: Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłoną mleko (około 10-15 minut). W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas. Do ugotowanych i jeszcze ciepłych daktyli dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników.
  • 5. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: Masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego mleko i kakao i mieszamy do połączenia składników.
  • 6. Na schłodzone ciasto wylewamy polewę, posypujemy pokruszonymi solonymi orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastodaktyleDeserdo kawyfitciasto z daktylami

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto bananowe

Dodane przez: SprytnaChochla

Ciasto bananowo daktylowe z orzechami nerkowca

Pyszne i bez wyrzutów sumienia!...

Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

Pyszne i pełne aromatu ciasto,...

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ

Dodane przez: duszek

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ

Ach ta czekolada! Dziś postanowiłam...

image-211tggq

Dodane przez: ilonasz

Daktylowe ciasto z karmelową polewą

Pyszne, oryginalne i łatwe w wykonaniu...

Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe z truskawkami

Dodane przez: Ewa Mróz

Amarantusowo-drożdżowe ciasto daktylowe na...

Amarantusowo-drożdżowe ciasto pełnoziarniste...

Ciasto "Cudaczek serowo wiśniowy"

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Cudaczek serowo-wiśniowy"

Ciasto, które choć pracochłonne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE