Smaczne ciasto w którym pełno smaku i aromatu krówki.Daktyle to miły dodatek,które przy swojej ilości błonnika na pewno pomogą przy trawieniu tych słodkości.
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szkl. mąki
6 jajek
25 dag. margaryny
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 duże budynie krówkowe
10 dag.daktyli
1 łyżeczka mąki do osypania daktyli
Polewa:
5 dag. margaryny
20 dag. cukierków krówek
Dodatkowo:
blaszka tortowa wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
Ciasto krówkowo-daktylowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj składniki. Cukier i cukier waniliowy utrzyj z margaryną.Ciągle ucierając dodaj po jednym jajku .Dodaj także olej.Do utartej masy mąkę,budynie i proszek do pieczenia
2..Na koniec dodaj do masy pokrojone i osypane mąką daktyle.
3.Ciasto wyłóż do blaszki. Piecz 1h w temp. 180 st. Celsjusza.
4.Przygotuj polewę. Rozpuść margarynę i ciągle mieszając dodaj krówki. Mieszaj aż się rozpuszczą. Polej ciasto. Udekoruj.
Komentarze