Ciasto daktylowe z kremem

  • wyświetlono: 877 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto pełne daktyli z polewą z mlecznej czekolady

edytaha

Składniki

CIASTO:
30 dag daktyli suszonych bez pestek
2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
kilkanaście kropli olejku migdałowego
1 szklanka drobnego cukru
50 dag mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
4 łyżki cukru
1/2 litra mleka
20 dag masła
DO POLANIA:
10 dag czekolady mlecznej lub deserowej bądź gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto daktylowe z kremem

  • 1. Daktyle zalać wrzątkiem tak, aby były przykryte, dodać do nich sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie osączyć na sicie.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i olejkiem migdałowym na gładką masę. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku (jajka powinny mieć temperaturę pokojową ) pilnując, aby poprzednie zostało dokładnie wtarte w masę (jajka najlepiej wybijać pojedynczo do oddzielnej miseczki, żeby niechcący nie dodać do ciasta zepsutego). Do puszystej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i osączone daktyle. Wszystko razem zmiksować dokładnie, aby daktyle zostały rozbite na jak najmniejsze kawałeczki. Zmiksowane ciasto przełożyć do przygotowanej formy i dokładnie wyrównać powierzchnię. Masa jest dość gęsta i sama nie rozpłynie po blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest upieczone.
  • 3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń kierując się wskazówkami na opakowaniu. Całkowicie go ostudzić. Miękkie masło spienić mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując, aż powstanie puszysty krem.
  • 4. Przestudzone ciasto przekroić poziomo na dwa placki. Na dolnym rozsmarować równą warstwą przygotowany krem, przykryć wierzchnim plackiem i lekko docisnąć.
  • 5. Czekoladę połamać na małe kawałki i stopić w kąpieli wodnej (gotową polewę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu). Polać nią ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy i stężenia kremu.

Porady

Swoje ciasto przygotowałam z połowy składników w blaszce o wymiarach 20x24 cm. Wyszło dość niewysokie, ale za to miało podwójną warstwę polewy czekoladowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatadaktylebudyńkrem budyniowymleczna czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto krówkowo-daktykowe

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto krówkowo-daktylowe

Smaczne ciasto w którym pełno smaku...

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ

Dodane przez: duszek

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ

Ach ta czekolada! Dziś postanowiłam...

Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

Pyszne i pełne aromatu ciasto,...

ciasto bananowe

Dodane przez: SprytnaChochla

Ciasto bananowo daktylowe z orzechami nerkowca

Pyszne i bez wyrzutów sumienia!...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt przekładany kremem...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Ciasto idealne dla lubiących brzoskwinie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE