Danie kuchni gruzińskiej.Zapiekanka na bazie mięsa mielonego,jajek,śmietany z przyprawami i ziołami ,która bardzo szybko przyrządza się,jest przepyszna i bardzo aromatyczna!!!
1.Na patelni rozgrzać olej,wyłożyć mięso mielone i pokrojoną w półplasterki cebulę - smażyć,mieszając przez 10min,potem posypać suszonymi ziołami,ostrą i słodką papryką,solą do smaku i pieprzem świeżo mielonym - dokładnie wymieszać.
2.Piekarnik włączyć na 200C.Do żaroodpornego naczynia wyłożyć farsz,tworząc po brzegach mały rant.Jajka ubić delikatnie ze śmietaną,doprawić solą i odrobiną pieprzu,wsypać drobno pokrojony świeży koperek,wylać na farsz równomiernie - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20min.
3.Gotowe cziżi piżi podawać w naczyniu w którym się piekło,w zestawieniu ze świeżymi warzywami smakuje wyśmienicie,kroić nożem na porcje według uznania.
SMACZNEGO!!!
Komentarze