Cziżi Piżi

4.5 (201 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie kuchni gruzińskiej.Zapiekanka na bazie mięsa mielonego,jajek,śmietany z przyprawami i ziołami ,która bardzo szybko przyrządza się,jest przepyszna i bardzo aromatyczna!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mielone mięso wieprzowo- wołowe: 1.5 kilograma
    - cebula duża: 2 sztuki
    - jajka: 10 sztuk
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - suszona kolendra: 2 łyżeczki
    - suszona bazylia: 2 łyżeczki
    - świeży koperek: 1 pęczek
    - papryka ostra w proszku: 1 łyżeczka
    - papryka słodka mielona: 2 łyżeczki
    - olej słonecznikowy: 3 łyżki
    - sól i pieprz świeżo mielony: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Cziżi piżi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone mięso z przyprawami i cebulką 1. Na patelni rozgrzać olej,wyłożyć mięso mielone i pokrojoną w półplasterki cebulę - smażyć,mieszając przez 10min,potem posypać suszonymi ziołami,ostrą i słodką papryką,solą do smaku i pieprzem świeżo mielonym - dokładnie wymieszać.
  • Cziżi Piżi 2. Piekarnik włączyć na 200C.Do żaroodpornego naczynia wyłożyć farsz,tworząc po brzegach mały rant.Jajka ubić delikatnie ze śmietaną,doprawić solą i odrobiną pieprzu,wsypać drobno pokrojony świeży koperek,wylać na farsz równomiernie - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20min.
  • Cziżi Piżi 3. Gotowe cziżi piżi podawać w naczyniu w którym się piekło,w zestawieniu ze świeżymi warzywami smakuje wyśmienicie,kroić nożem na porcje według uznania.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować