Gruzińska potrawa którą przygotowuje się z mięsa baraniego,wieprzowego lub drobiu z aromatycznymi przyprawami i ryżem.Moja wersja jest z wieprzowiną,ziołami i szafranem - doskonały smak i aromat!!!
1.Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę,włożyć do żaroodpornego naczynia,posypać ostrą papryczką,ziołami,dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony w plasterki,oczyszczony czosnek - wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 2godziny.Oczyścić cebulę i marchewkę - cebulę pokroić na pół plasterki,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Wyjąć zamarynowane mięso,dodać 2łyżki oleju i dusić na średnim ogniu,czas od czasu mieszając,przez 15min.W tym samym czasie opłukać dokładnie ryż,zalać zimną wodą,by pokryła ziarenka,zagotować - gotować 5min.wyłączyć i pozostawić na 2 - 3min,pod przykryciem.Na patelni rozgrzać 2łyżki oleju,wyłożyć warzywa - smażyć,mieszając,5min.
3.Na podduszone mięso wyłożyć ryż,podsmażone warzywa,doprawić solą i pieprzem - delikatnie wymieszać,posypać szafranem,przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego na 180C piekarnika - zapiekać 15min.
4.Szczypiorek drobno pokroić.Plow można podawać w naczyniu w którym się zapiekał lub nakładać porcjami,posypać szczypiorkiem i podawać.
SMACZNEGO!!!
Komentarze