Czekoladowe pralinki walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę ciemną ( mleczną i gorzką ) topimy z masłem nad kąpielą wodną. Dodajemy ziarenka z laski wanilii.
Na dno foremek sypiemy po łyżeczce żurawin i kilka płatków migdałów, zalewamy czekoladą, około dwóch łyżek na porcję.
Na wierzchu układamy po pół łyżeczki kremu czekoladowego ( bądź ulubionego ), odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Krem zakrywamy resztą czekolady. Równamy powierzchnię.
Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.
Białą czekoladę topimy nad kąpielą wodną ( w osobnej misce ).
Czekoladki wyciągamy z foremek, stronę bakaliową dekorujemy białą czekoladą ( ja zrobiłam to widelcem – upuszczałam z widelca strużki czekolady, tworząc wzorek ).
Chłodzimy.
2.Twarde czekoladki pakujemy w papier, folię lub ozdobne pudełeczko i obdarowujemy ukochaną osobę!
Porady
Żurawiny możecie zastąpić rodzynkami, morelami, śliwkami natomiast migdały ulubionymi orzechami.
Komentarze