Zachwycające pralinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Serek mascarpone (odstawiony na chwilę w temperaturze pokojowej) miksujemy do puszystości (ok.5 minut).
2. Połamaną w kostki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Do serka dodajemy lekko ciepłą roztopioną czekoladę i ostrożnie
mieszamy. Następnie możemy dodać do masy wybrane dodatki np. alkohol.
4. Masę czekoladową wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok. godziny).
5. Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki.
6. Następnie obtaczamy je w wybranym składniku.
7. Pralinki przechowujemy w lodówce.
Porady
Przepis można modyfikować i nadawać pralinkom dowolny smak poprzez dobór dodatków. Podstawą przepisu jest zawsze serek mascarpone i czekolada w takich samych proporcjach
Komentarze