Czekoladowe ciasto z cukinią w wersji light

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na pewno tęwersję ciasta czekoladowego można uznać za lżejszą, mniej kaloryczną i uboższą w węglowodany.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    150 g cukinii (1 mała cukinia)
    40 g kakao
    50 g gorzkiej czekolady
    200 ml jogurtu naturalnego
    2 jajka
    30 g masła migdałowego lub orzechowego
    *30 g cukru + 10 g cukru waniliowego
    2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    kilka kropel aromatu migdałowego
    1 łyżeczka cynamonu
    odrobina mielonych goździków
    szczypta soli
    ** Bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) - opcjonalnie

    źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto z cukinią w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużych oczkach tarki ucieramy obraną cukinię.
    Następnie do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, aromat, rozpuszczoną czekoladę
    oraz masło orzechowe.
    Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą
  • 2. W osobnym naczyniu łączymy suche składniki, które następnie przesypujemy do
    pierwszej miski i wszystko razem raz jeszcze mieszamy na stosunkowo gęstą masę
    (ciasto nie powinno być lejące).
  • 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia
    i przekładamy do niej przygotowaną masę ( ja użyłam foremki silikonowej).
    Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Porady

ciasto jest stosunkowo mało słodkie - jeśli nie przepadacie za takimi wypiekami to polecam dodać jeszcze łyżkę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować