Pyszna warzywna frittata

4.5 (146 ocen)

  • 45 min

Pyszny pomysł na obiad. Kiedy chcę coś zmienic, to zmieniam tylko składniki, a baza pozostaje ta sama. Równie dobrze smakuje np. z wędzonym łososiem czy kurczakiem.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 jajka
    100 g sera białego chudego
    50 g cukinii
    50 g czerwonej papryki
    1/2 cebuli
    5 szt pomidorków koktajlowych
    1 łyżka (8 g) tartego parmezanu
    1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
    sól morska
    zioła prowansalskie
    świeżo mielony pierz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Pyszna warzywna frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a cukinię w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego. Około 3 minuty podsmażamy cebulę, paprykę i cukinię. Odstawiamy do wystygnięcie.
  • 2. Ser rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajka i roztrzepujemy całość na gładką masę. Przyprawiamy solą (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem i ziołami. Dodajemy wystudzone warzywa. Mieszamy i przelewamy do foremki - u mnie ceramiczna.
  • 3. Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie przyrumieni z wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Papryka Pomidor Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować