CYSTERSKIE PIERNIKI

0 (0 ocen)

Pierniki z tego ciasta piekła zawsze moja mama i babcia.Ja również podtrzymuję tę tradycję.Zmieniają się jedynie kształty.W moim mieście obchodzimy 645 rocznicę nadania praw miejskich a Koronowo zakładali Cystersi.Przepis stary pewnie jak i moje miasto.Stąd nazwa piernika.

Składniki:

  • 1 kg.mąki tortowej
    1 kostka margaryny
    1/2 kg.cukru
    0,30 dkg.miodu naturalnego
    2 jajka całe / jeśli chcemy piernik na blaszce to 4 jajka/
    2 dkg.amoniaku
    1/2 szk.letniej wody
    PRZYPRAWY
    2 płaskie łyżki kakao
    2 łyżki kawy naturalnej
    1 łyżeczka goździków mielonych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    szczypta soli i pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Cysterskie pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cysterskie pierniki 1. Mąkę wsypać do miski,wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • cysterskie pierniki 2. 30 dkg.cukru wsypać do garnka,upalić na ciemno brązowy kolor,zdjąć z ognia.
  • cysterskie pierniki 3. Włożyć delikatnie margarynę i chwilę mieszać
  • cysterskie pierniki 4. Ponownie ustawić garnek na małym ogniu,dodać pozostały cukier,miód.
  • cysterskie pierniki 5. Gotować do całkowitego rozpuszczenia się składników.
  • cysterskie pierniki 6. Gorącym zalać mąkę wymieszaną z przyprawami i wymieszać łopatką do lekkiego przestudzenia i połączenia się składników.
  • cysterskie pierniki 7. Przestudzić do pokojowej temperatury,dodać roztrzepane jajka,wymieszać.
  • cysterskie pierniki 8. Na koniec wlać amoniak rozprowadzony w wodzie,wymieszać.Wyjąć całość z miski i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Ciasto musi być elastyczne i nie kleić się do rąk i podłoża.Pozostawić do całkowitego przestudzenia
  • cysterskie pierniki 9. Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 mm. i foremkami wycinać dowolne kształty.Podczas wałkowania nie ma potrzeby podsypywania mąką.Ciasto dobrze wyrobione nie klei się.
  • cysterskie pierniki 10. Wycięte pierniki układać w odstępach na blaszce posypanej mąką,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 min.
  • cysterskie pierniki 11. Po przestudzeniu polukrować w/g uznania.

Porady

Ciasto można przygotować sobie wcześniej,może nawet być w lodówce do 4 tygodni.będzie lepsze.Jeśli chcemy upiec piernik na tzw.krajankę to do ciasta dodajemy 4 jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować