1.Margarynę, cukier, kakao i 4 łyżki wody rozpuścić w rondelku. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Białka oddzielić od żółtek.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, żółtka i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
3.Formę do combra wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 min w temp. 180 stopni C.
Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy i zdjąć papier.
4.Cukier rozpuścić w herbacie, dodać rum i wymieszać. Ciasto nasączyć ponczem i polać przygotowaną wcześniej polewą.
Porady
Wierzch combra można ozdobić płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Do składników do ciasta można dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Komentarze