Placek RUMOWY

4.5 (185 ocen)

  • 50 min

Wspaniały przepis, na wspaniałe i szybkie ciasto. Wszystkim bardzo smakuje!

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    * 4 jaja
    * 4 łyżki orzechów (zmielonych)
    * 3 łyżki bułki tartej
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 4 łyżki cukru kryształu
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    * 2 kostki masła
    * 3 jaja
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 1 szklanka rumu
    * 1 cukier waniliowy
    * 2 i 1/2 szklanki orzechów (pokrojonych)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka.
    2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wymieszać.
    3. Wylać na blaszkę i piec w temperaturze 180 °C ok:30 min.

    Masa:
    Pokrojone orzechy namoczyć w szklance rumu. przelać do słoika i zostawić na ok 24h. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, jajami i dodać orzechy moczone w rumie.Na biszkopt wyłożyć masę orzechową. Wierzch posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować