Comber Kakaowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedna foremkę

    1 i 1/4 szkl mąki
    100 gr masła w temp. pokojowej
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa )
    2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy)
    2 łyżki żurawiny
    2 łyżki wiśni np. z nalewki
    1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno
    Polewa czekoladowa
    1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy

Comber kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
    2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol oraz orzechy. mieszamy i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )
    Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
    3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować