Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na jedna foremkę
1 i 1/4 szkl mąki
100 gr masła w temp. pokojowej
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa )
2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy)
2 łyżki żurawiny
2 łyżki wiśni np. z nalewki
1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno
Polewa czekoladowa
1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę )
Comber kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol oraz orzechy. mieszamy i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )
Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego !
Komentarze