cisto 3 bit

0 (0 ocen)

  • 50 min

super ciasto bez pieczenia

  • 50 min

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
    ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
    400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    2 opakowania śmietan-fix
    ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
    Masa budyniowa:
    500ml mleka
    2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
    3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
    ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cisto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  • 2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  • 4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  • 5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  • 6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Porady

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, chodź ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła. 1 szklanka= 250ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować