ciasto Jagodowo-ajerkoniakowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

super połączenie smaków nadaje się na każdą imprezę i nie tylko po prostu palce lizać

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt: jajka, 6 sztuk
    cukier, ¾ szklanki
    cukier z naturalną wanilią, 2 łyżeczki
    Mąka pszenna, 12 dag
    mąka ziemniaczana, 7 dag
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    sok z cytryny, 1 łyżka
    na masę jagodową: jagody, 500 ml
    cukier drobny kryształ, 3 łyżki
    Śmietana kremówka, 500 ml
    cukier puder, 3 łyżki
    żelatyna, 4 łyżeczki
    na mase ajerkoniakową: śmietana 30%, 500 ml
    cukier ( najlepiej puder), 2 łyżki
    zelatyna, 4 łyżeczki
    ajerkoniak, 150 ml
    jagody, 250 ml
    dodatkowo:zwiórkowana biała czekolada, 75 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jagodowo-ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wykonanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. 2. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
  • 3. 3. Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką.
  • 4. 4. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180*C ok. 35 min.
  • 5. 5. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuż na dwa placki.
  • 6. 6. Wykonanie masy jagodowej:Jagody oczyszczamy delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody
  • 7. 7. Miksujemy z 3 łyżkami cukru drobnego kryształu.
  • 8. 8. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 3 łyżki cukru pudru, a następnie zmiksowane jagody
  • 9. 9. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
  • 10. 10. Zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).
  • 11. 11. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy jagodowej, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach.
  • 12. 12. Całość wylewamy na jeden z placków biszkoptowych i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając na całej powierzchni.
  • 13. 13. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy ajerkoniakowej.
  • 14. 14. Wykonanie masy ajerkoniakowej: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 2 łyżki cukru pudru, a następnie wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak stale mieszając na zmniejszonych obrotach.
  • 15. 15. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny
  • 16. 16. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy ajerkoniakowej.
  • 17. 17. Natychmiast wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy powierzchnię i szybciutko posypujemy jagodami, lekko wciskając w masę.
  • 18. Przed podaniem posypujemy wiorkami z białej czekolady

Porady

śmietanę trzeba ostrożnie mieszać bo w innym wypadku się oważy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować