super połączenie smaków nadaje się na każdą imprezę i nie tylko po prostu palce lizać
1 godz. 30 min
Składniki:
na biszkopt: jajka, 6 sztuk
cukier, ¾ szklanki
cukier z naturalną wanilią, 2 łyżeczki
Mąka pszenna, 12 dag
mąka ziemniaczana, 7 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
sok z cytryny, 1 łyżka
na masę jagodową: jagody, 500 ml
cukier drobny kryształ, 3 łyżki
Śmietana kremówka, 500 ml
cukier puder, 3 łyżki
żelatyna, 4 łyżeczki
na mase ajerkoniakową: śmietana 30%, 500 ml
cukier ( najlepiej puder), 2 łyżki
zelatyna, 4 łyżeczki
ajerkoniak, 150 ml
jagody, 250 ml
dodatkowo:zwiórkowana biała czekolada, 75 g
Ciasto jagodowo-ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wykonanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
2.2. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
3.3. Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką.
4.4. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180*C ok. 35 min.
5.5. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuż na dwa placki.
6.6. Wykonanie masy jagodowej:Jagody oczyszczamy delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody
7.7. Miksujemy z 3 łyżkami cukru drobnego kryształu.
8.8. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 3 łyżki cukru pudru, a następnie zmiksowane jagody
9.9. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
10.10. Zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).
11.11. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy jagodowej, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach.
12.12. Całość wylewamy na jeden z placków biszkoptowych i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając na całej powierzchni.
13.13. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy ajerkoniakowej.
14.14. Wykonanie masy ajerkoniakowej: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 2 łyżki cukru pudru, a następnie wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak stale mieszając na zmniejszonych obrotach.
15.15. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny
16.16. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy ajerkoniakowej.
17.17. Natychmiast wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy powierzchnię i szybciutko posypujemy jagodami, lekko wciskając w masę.
18.Przed podaniem posypujemy wiorkami z białej czekolady
Porady
śmietanę trzeba ostrożnie mieszać bo w innym wypadku się oważy
Komentarze