Cielęcina nadziewana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj pod bieżącą, zimną wodą. Osusz i zrób głębokie nacięcie. Dokładnie natrzyj mięso zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczarki, seler i papryki umyj. Paprykę pokrój w cienkie paski, z selera urwij listki, a połowę pieczarek pokrój w grube plastry. Ułóż łodygę selera, pokrojone pieczarki i paprykę w kieszeni mięsa. Posól i zawiąż mocno nicią. Obsmaż na złoty kolor na patelni ( tak, by mięso się ścięło ), a następnie przełóż do brytfanny i piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Skrapiaj od czasu do czasu wodą i olejem. Resztę pieczarek dekoracyjnie ponacinaj, osól. 15 minut przed końcem pieczenia dodaj je do mięsa. Opłukaną fasolkę wrzuć na 10 minut do niewilekiej ilości wrzącej i osolonej wody, następnie osącz, dodaj bułkę tartą wymieszaną z łyżką ciepłego oleju. Ziemniaki umyj, obierz, skrop olejem, przypraw solą, wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 25 minut. Pieczeń pokrój w plastry. Obok mięsa, na tym samym półmisku, ułóż pieczarki, ziemniaki i fasolkę. Udekoruj listkami selera i pomiodorem.
Komentarze