CIELĘCINA z GROSZKIEM i PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna potrawka, którą można podać z ryżem lub świeżym chlebem. Można ją przygotować ze wszystkimi ulubionymi grzybami. 

  • 20 min

Składniki:

  • 400 g cięleciny lub wołowiny
    300 g pieczarek
    100 g zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub ewentualnie z puszki)
    1 mała cebula
    natka pieruszki
    oliwa z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cielęcina z groszkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić mięso, przesmażyć przez 2 min. na dużym ogniu. Ściągnąć z patelni.
  • 2. Na tą samą patelnie dodać odrobinę oliwy i cebulę pokrojoną w kosteczkę lub w piórka; chwilke poddusić pod przykryciem (dodać odrobinę soli i wody). Po chwili dodać pieczarki pokrojone w półplasterki , a po 5 min. groszek, posolić i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min. Warzywa muszą pozostać lekko chrupiące.
  • 3. Do warzyw dodać mięso, podsmaży razem przez 1 min. (już bez przykrycia). Na sam koniec dodać świeżo posiekaną natkę z pietruszki.
  • 4. Tak przygotaną potrawkę podawać z ryżem lub świeżym chlebem.Buon Appetito!
     

Porady

Mieso wolowe lub cielece nalezy smazyc jak najkrocej w ten sposob bedzie mieciutkie i soczyste!   Jeśli używasz groszku z puszki dodaj go pod sam koniec duszenia pieczarek.   Pieczarki można zastąpić innymi leśnymi grzybami.   Jeśli macie mrożone lub świeże prawdziwki, wystarczy dodać kawałałeczek tego aromatycznego grzyba i podsmażyć go z pieczarkami. Nada całości wspaniałego grzybowego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Groszek Grzyby Pieczarki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować