Ciasto ze śliwkami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa:
1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać pełnomleczną lub gorzką czekoladę i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Wykonanie:
1. Upiec ciemny biszkopt z 3 jaj w foremce wielkości 30 x 22 cm: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
2. Śliwki zalać na noc wódką (taką ilością aby pokryły owoce), a następnie odcedzić i tym alkoholem nasączyć placek (można rozcieńczyć alkohol odrobiną wody i sokiem z cytryny).
3. 2 całe jajka ubić na parze z cukrem.
4. Masło rozkręcić, dodać ostudzoną masę jajeczną i nutellę.
5. Wszystko dokładnie ukręcić.
6. Placek rozkroić, nasączyć, wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugą częścią placka (nasączyć) i wyłożyć resztę masy. Ułożyć śliwki i polać polewą.
Komentarze