Sałatka z jarmużu, batatów i kaszy quinoi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa i pożywna sałatka

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    4 liście jarmużu
    1 batat
    100 g quinoa
    1/2 lub 1 łyżka ziół prowansalskich
    50 g fety
    garść orzeszków laskowych
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka musztardy z gorczycą
    1 łyżka syropu klonowego lub miodu, albo syropu z agawy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z jarmużu, batatów i kaszy quinoi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzać piekarnik do 200 st C.
    2. Obrać batata i pokroić w kostkę (takie większe kawałki), polać łyżką oliwy i posypać ziołami prowansalskimi.
    3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 40 minut od czasu do czasu mieszając.
    4. Orzechy podgrzać w piekarniku ok. 10 minut i po ostygnięciu rozbić na drobne kawałeczki.
    5. Liście jarmużu umyć, odkroić łodygę, posiekać na drobne kawałki (można je też potem zgnieść trochę w dłoni żeby zmiękły), polać łyżką oliwy, wymieszać i odstawić.
    6. Quinoe ugotować (w podwójnej ilości wody, np. szklanka quinoi = 2 szklanki wody, na pewno na opakowaniu jest instrukcja przygotowania).
    7. Po zagotowaniu, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
    8. Dressing vinaigrette: wymieszać dokładnie musztardę z octem balsamicznym, oliwą (3 łyżki) i miodem (lub syropem), dodać sól i pieprz.
    9. W salaterce wymieszać jarmuż z quinoa, dodać orzechy i fetę pokrojoną w drobne kawałeczki.
    10. Dodać vinaigrette i upieczone bataty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować