Składniki na 2 osoby:
4 liście jarmużu
1 batat
100 g quinoa
1/2 lub 1 łyżka ziół prowansalskich
50 g fety
garść orzeszków laskowych
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy z gorczycą
1 łyżka syropu klonowego lub miodu, albo syropu z agawy
sól i pieprz
Sałatka z jarmużu, batatów i kaszy quinoi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozgrzać piekarnik do 200 st C.
2. Obrać batata i pokroić w kostkę (takie większe kawałki), polać łyżką oliwy i posypać ziołami prowansalskimi.
3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 40 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Orzechy podgrzać w piekarniku ok. 10 minut i po ostygnięciu rozbić na drobne kawałeczki.
5. Liście jarmużu umyć, odkroić łodygę, posiekać na drobne kawałki (można je też potem zgnieść trochę w dłoni żeby zmiękły), polać łyżką oliwy, wymieszać i odstawić.
6. Quinoe ugotować (w podwójnej ilości wody, np. szklanka quinoi = 2 szklanki wody, na pewno na opakowaniu jest instrukcja przygotowania).
7. Po zagotowaniu, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
8. Dressing vinaigrette: wymieszać dokładnie musztardę z octem balsamicznym, oliwą (3 łyżki) i miodem (lub syropem), dodać sól i pieprz.
9. W salaterce wymieszać jarmuż z quinoa, dodać orzechy i fetę pokrojoną w drobne kawałeczki.
10. Dodać vinaigrette i upieczone bataty.
Komentarze