Ciasto z truskawkami.

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Przepis pochodzi z książki ''173 specjały siostry Anastazji''. Domownicy się dziś nim zachwycali.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jaj
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej

    Masa :
    1/2 l słodkiego mleka
    1 cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1 kostka masła
    cukier do smaku
    Polewa truskawkowa:
    1l zmiksowanych truskawek
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Ubijamy pianę. Dalej ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i kryształ, cukier waniliowy , po 1 żółtku, na końcu lekko mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min , w temp. ok. 180 'C.
  • 2. Masa :
    W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym i kryształem , wlewamy roztrzepany budyń i gotujemy. Kostkę masła ucieramy , dodajemy przestudzony budyń. Masę wkładamy na biszkopt.
  • 3. Polewa truskawkowa :
    Truskawki podgrzewamy, rozpuszczamy w nich 3 galaretki. Tężejące truskawki wkładamy na masę. Gotowe :)

Porady

Wierzch możemy zalac galaretkę o dowolnym smaku, ale nie musimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować