Sos słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny sos! Idealny np. do klusek śląskich czy mięs. Gorąco polecam !

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg papryki ( obojętnie jaki kolor)
    1 kg cebuli
    60 dag marchwi
    1 słoiczek pędów bambusa( ja nie dodawałam)
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasów+sok z ananasa
    1 główka czosnku
    1/2 łyżeczki chilli
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    2 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu
    2 łyżki soli
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sosy

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę, wrzucamy do garnka.
  • 2. Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, dodajemy do pomidorów.
  • 3. Marchew kroimy w cienkie słupki i dodajemy do pomidorów.
  • 4. Gotujemy do zmięknięcie warzyw. By były kruche.
  • 5. Kroimy paprykę,ananasa w cienkie paseczki. Czosnek zmiażdżony dodajemy do gotujących się warzyw.
  • 6. Dodajemy przyprawy, także ocet i cukier.
  • 7. Mąkę ziemniaczaną dodajemy do soku z ananasa, wlewamy do soku i gotujemy.
  • 8. Sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy 30 min.

    Gotowe!!

Porady

Pędy bambusa kroimy w cienkie paseczki. Ja nie dodawałam, ale to w niczym nie przeszkadza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować