Ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

Najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciasto wilgotne, lekko kwaskowe od porzeczek, ze słodką chrupiącą kruszonką.

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE:

    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 2 płaskie łyżeczki* proszku do pieczenia (łyżeczka = 5ml)
    • ¾ szklanki cukru

    SKŁADNIKI MOKRE:

    • ¾ szklanki oleju rzepakowego
    • 1 szklanka mleka
    • 2 jajka
    • skórka otarta z jednej cytryny

    DODATKOWO:
    • 300g porzeczek czerwonych

    KRUSZONKA:
    • ¾ szklanki mąki tortowej
    • ½ szklanki brązowego cukru
    • 50g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obrać z szypułek. Opłukać na sicie.
  • 2. Do jednej miski wsypać składniki suche (mąkę wraz proszkiem przesiać). W drugiej umieścić składniki mokre oraz startą skórkę z cytryny, rozprowadzić je trzepaczką.
  • 3. Składniki mokre przelać do suchych i krótko wymieszać.
  • 4. Przygotować kruszonkę: stopić masło, dodać je do mąki i cukru, wymieszać (w razie potrzeby, kruszonkę rozetrzeć między palcami).
  • 5. Ciasto przełożyć do formy na keks (u mnie silikonowa 10x22cm). Ułożyć na nim porzeczki, na porzeczkach kruszonkę.
  • 6. Piec ok. 50 minut w temp. 180st. (do „suchego patyczka”).
  • 7. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować