Ciasto jogurtowe z porzeczkami

4.51 (152 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne ciasto i bardzo proste do zrobienia , można wykorzystać ulubione owoce sezonowe ,u mnie padło na porzeczki :)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    50 gram masła

    Na kruszonkę
    100 gram masła
    150 gram mąki
    4 łyżki cukru
    Dowolne owoce
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto jogurtowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagnieść następnie zrobić kulę i włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Masło roztopić
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito
  • 3. W osobnej misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę następnie dodać jogurt roztopione masło i przesiane mąki .
  • 4. Wszystko dokładnie wymieszać przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto wyłożyć ulubionymi owocami i posypać kruszonką wyciągniętą z zamrażalnika można też kruszonkę zetrzeć tarce.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut.

Porady

Jajka z cukrem powinny być bardzo dokładnie ubite ,tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować