Pyszna dawka słodyczy w postaci ciasta z płatkami owsianymi, przełożonego powstałą w trakcie pieczenia marmoladą z czerwonych porzeczek. Prosty w przygotowaniu placek, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.
Ciasto owsiane z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść (ciasto nie będzie odchodzić od dłoni). Połowę masy wyłożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 w temp. 180 st. C.
2.Następnie formę wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód ciasta wysypać bułkę tartą, na bułkę natomiast pół opakowania galaretki w proszku, następnie wyłożyć porzeczki, a na owoce pozostałą ilość proszku galaretki. Całość przykryć pozostałą częścią surowego ciasta.
3.Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 50 min (180 st. C).
Komentarze