Ciasto owsiane z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna dawka słodyczy w postaci ciasta z płatkami owsianymi, przełożonego powstałą w trakcie pieczenia marmoladą z czerwonych porzeczek. Prosty w przygotowaniu placek, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki płatków owsianych górskich
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżki śmietany 18%
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    350 g odszypułkowanych czerwonych porzeczek
    1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym (na ½ L wody)
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto owsiane z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto owsiane z porzeczkami 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść (ciasto nie będzie odchodzić od dłoni). Połowę masy wyłożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 w temp. 180 st. C.
  • Ciasto owsiane z porzeczkami 2. Następnie formę wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód ciasta wysypać bułkę tartą, na bułkę natomiast pół opakowania galaretki w proszku, następnie wyłożyć porzeczki, a na owoce pozostałą ilość proszku galaretki. Całość przykryć pozostałą częścią surowego ciasta.
  • Ciasto owsiane z porzeczkami 3. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować