Czerwone korale - ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób

Najlepsze porzeczkowe ciasto. Kruche ciasto ( jedno pieczone razem z porzeczkami) przekładane kremem karpatkowym z dodatkiem kawałków czekolady. Wygląda oryginalnie z czerwonymi koralikami na wierzchu :) Ostrzegam że trudno poprzestać na jednym kawałku ;)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    5 żółtek

    na wierzch jednego ciasta:
    400 g czerwonej porzeczki
    4 czubate łyżki cukru
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    masa:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    8 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwone korale - ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Wyłożyć do 2 jednakowych foremek o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Jedną część wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
  • 2. wierzch ciasta

    Do miski wsypać czerwoną porzeczkę, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką. Przygotowane owoce wyłożyć na drugą część wyłożonego do formy surowego ciasta, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
  • 3. Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
    Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać na gorące mleko, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. pół minuty. Całkowicie ostudzić.
    Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po łyżce budyniu aż do jego całkowitego wkręcenia.
    Czekoladę drobno posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką.
    Na blat ciasta bez porzeczek wyłożyć całą masę , wyrównać, przyłożyć blatem z porzeczkami, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsze na drugi dzień.

Porady

Do ciasta można użyć mrożonych porzeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować