Ciasto z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Ubijamy aż masa stanie się lśniąca. Wlewamy rozmieszane żółtka. Powoli wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Prostokątną formę o wymiarach 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy, rozsmarowujemy po całej powierzchni. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.
2.Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.
Upieczone ciasto wyjmujemy, odrywamy papier i ostrym nożem kroimy na dwa blaty.
Przygotowujemy foremkę- do keksu, użyłam o długości 25 cm. Wycinamy z jednego blatu tyle aby wystarczyło na dno i dłuższe boki, w jednym kawałku ciasta. Wierzch ciasta powinien stanowić jeden długi pasek.
Wykładamy do foremki najpierw spód i dłuższe boki i lekko dociskamy. Wycinamy z biszkoptu kawałki ciasta na krótsze brzegi i wkładamy do foremki.
Układamy truskawki na biszkopcie: najpierw po bokach, przy biszkopcie a następnie środek. Zalewamy tężejącą galaretką i przykrywamy długim paskiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Przed podaniem wykładamy na podłużny talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze