Ciasto wiśniowe z mascarpone.

5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Dziś proponuję ciasto kruche z wiśniami, bezą i masą z mascarpone. Powstało w połączeniu trzech smaków na ciasto, ja miałam ochotę na ciasto kruche, starsza córka na ciasto z bitą śmietaną, a młodsza na ciasto z wiśniami. Połączenie idealne:) Troszkę się kruszy i ciężko ukroić zgrabny kawałek pycha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    250 g margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    wydrylowane wiśnie
    beza:
    4 białka
    6 łyżek cukru kryształu
    masa:
    250 ml śmietanki tortowej 36%
    250 serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowe z mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wiśniowe z mascarpone. 1. Robimy ciasto kruche, do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut by odpoczęło. Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, Wykładamy połowę ciasta kruchego, robimy dziurki widelcem i wsypujemy wiśnie, możemy delikatnie je posypać cukrem jak są kwaśne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 *. Ubijamy 2 białka z 3 łyżkami cukru i wykładamy na kruchy spód, zapiekamy jeszcze 10 minut.
  • Ciasto wiśniowe z mascarpone. 2. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta wiśniami i białkami.

    Gdy mamy już upieczone i wystudzone oba ciasta zabieramy się za masę. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno następnie dodajemy zimny serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na wierzch jednego ciasta, chociaż to nie jest łatwe bo musimy nakładać małymi porcjami bo jest beza i trochę się ślizga :)
    Zostawiamy 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu.
    I zostało nam najtrudniejsze czyli położyć ciasto kruche, by go nie połamać, bezą do masy.
    Ja ciasto pierwsze na paterze lekko przechyliłam, a drugie które było jeszcze na blaszce z tortownicy miałam w drugiej ręce i szybkim zdecydowanym ruchem je położyłam.
    Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy wierzch pozostawioną masą. Możemy udekorować startą lub rozpuszczoną czekoladą.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować