Ciasto Truskawkowy 3-bit

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz.

Sezon truskawkowy uważam za otwarty.Zapraszam na pyszne truskawkowe ciasto.Zamiast masy kajmakowej mamy słodki mus truskawkowy,do tego budyń truskawkowy i truskawkową śmietankę.Jest to ciasto bez pieczenia,wyjętę i podane prosto z lodówki będzie miłą, chłodną i słodką niespodzianką.Plecam

  • 3 godz.

Składniki:

  • 300 g herbatników
    1/2 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    10 g żelatyny
    1 budyń truskawkowy
    1 szkl cukru + 2 łyżki
    200 g masła
    1/2 l mleka
    330 ml śmietanki 30% schłodzonej
    kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowy 3-bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek,wkładamy do garnka,dosypujemy 1 szkl cukru i blendujemy na gładką masę.Garnek stawiamy na gaz i zagotowujemy mus truskawkowy.Gdy mus zacznie się gotować wsypujemy do niego 1 galaretkę truskawkową i żelatynę,dokładnie mieszamy aby nie było grudek i zdejmujemy z ognia.Odstawiamy do przestudzenia.Drugą galaretkę rozpuszczmy w 1 szkl gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników,na to wylewamy przestudzony mus truskawkowy i układamy na nim drugą warstwę herbatników.Wkładamy ciasto do lodówki na min 30 minut.W tym czasie przygotowujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu,odstawiamy do przestygnięcia.Kostkę masła ucieramy na puszystą masę i zaczynamy dokładać po 1 łyżce przestudzonego budyniu,cały czas ucierając.Po dodaniu całego budyniu ucieramy jescze chwilę i przekładamy masę budyniową na warstwę truskawkową,wyrównujemy i układamy na wierzchu ostatnią warstwę herbatników.Wkładamy ciasto do lodówki.Śmietankę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy do niej galaretkę truskawkową i jeszczę chwilę ubijamy.Masę śmietanową przekładamy na ciasto,wyrównujemy a na wierzch ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady.Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.Smacznego

Porady

blaszka 24x28

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować