Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem czekoladowy:
    100 g czekolady deserowej
    330 ml śmietany 30%
    1 fix do śmietany
    1 łyżka cukru pudru

    Masa cukrowa:
    65 g margaryny PALMA
    ¼ szklanki wody
    0,5 szklanki mąki pszennej
    40 dag cukru pudru
    Kilka kropel aromatu pomarańczowego
    Czerwony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty.



  • 2. Krem czekoladowy:
    Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta.
  • 3. Masa cukrowa:
    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa nam wystygnie wyrabiamy ją z cukrem pudrem, kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego oraz odrobiną czerwonego spożywczego barwnika. Masa musi być gładka i elastyczna. Jeżeli uznamy, że taka nie jest możemy jeszcze troszkę dosypać cukru pudru. Masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gotową delikatnie przekładamy na torcik. Nadmiar odcinamy. U góry foremką odznaczamy serduszko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować