Tort w stylu angielskim - pokryty masą cukrową

  • wyświetlono: 36761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Jestem matką dwójki wspaniałych dzieci, jednak każde ich urodzinki były dla mnie nie lada wyzwaniem. Ciasta piekłam bez problemu, jedna tortów nie robiłam nigdy. Aż pewnego dnia natknęłam się w cukierni na piękne torciki pokryte właśnie masą cukrową. pomyslałam ze spróbuje zrobic taki sama....

Olimpia_21
  • 180min

Składniki

Biszkopt: 8 jaj, 1,5 szkl. cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 8 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: dowolny – pod warunkiem, że nie jest ze śmietany ( jeśli jednak zdecydujesz się na krem śmietanowy, to boki i górę tortu musisz pokryć masą maślaną( utarte masło + cukier puder). Masa cukrowa nie może bezpośrednio stykać się z śmietaną, ponieważ się rozpuści. Doskonale sprawdzają się również kremy do tortów gotowe – do kupienia w Biedronce. Można je dodatkowo urozmaicić np.: owocami, starta czekoladą, dżemem ze słoiczka itp.

Masa cukrowa: cukier puder [80 dag]
glukoza w proszku [10 dag]
woda [70 ml] (zimna)
żelatyna [3 łyżeczki]
margaryna [2 łyżeczki]

Sposób przygotowania przepisu:

Tort w stylu angielskim - pokryty masą cukrową

  • 1. Z podanych składników robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na ja wyższych obrotach. Kiedy białka są już ubite, dodajemy cukier a następnie żółtka – miksujemy to jeszcze przez chwilkę. Przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do ubitych jajek i mieszamy powoli łyżką. Następnie wylewamy na okrągłą blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni Celsjusza. Pieczemy około 45 minut.
  • 2. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe części, nasączamy pierwszy płat biszkopta ponczem – po czym kładziemy na niego krem. Tak samo postępujemy z kolejnymi krążkami biszkopta, kremem należy również posmarować boki tortu. Krem posłuży jako klej pod masę cukrową.
    Tort z kremem odstawiamy w zimne miejsce i przechodzimy do robienia masy cukrowej.
  • 3. Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na ok. 5 minut aż się rozpuści. Najlepiej zrobić to w jakimś małym garnuszku/naczyniu, które potem umieścimy w/nad garnkiem z gotującą wodą. Do żelatyny dodajemy bowiem glukozę i czekamy, aż się rozpuści – ważne jest żeby jej nie zagotować! Jeśli się zagotuje to musimy ją wyrzucić i zacząć od nowa.
    Kiedy mieszanka jest prawie rozpuszczona zdejmujemy naczynie i dodajemy 2 łyżeczki margaryny. Mieszamy aż się wszystko rozpuści i przelewamy do większego naczynia, a gdy nieco ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Cukier dodajemy do momentu, aż powstanie gładka masa o konsystencji plasteliny. Kiedy uzyskamy taka konsystencję to znak, że masa cukrowa jest już gotowa. Można ją użyć w białej postaci, ale też barwić np. barwnikami spożywczymi. Aby rozwałkować masę na gładki placek, należy stół podsypać mąką ziemniaczaną – w przeciwnym razie masa się przyklei. Masa po rozwałkowaniu powinna mieć grubość kilku milimetrów, jeśli będzie zbyt cienka to przy przenoszeniu na tort może się rozerwać. Aby masę przenieść na tort należy pod rozwałkowany placek delikatnie wsunąć dłonie i przenieść ją na przedramionach.
    Z masy cukrowej zabarwionej na czerwono wycinam serduszka( przy pomocy foremki do ciastek) i przyklejam na tort( do przyklejania ozdób w szczególności płaskich wystarczy sama woda). Wycinam czerwone paski i formuje z nich kokardę, ale równie dobrze sprawdzi się kupiona w pasmanterii wstążka. Tort pokryty masą cukrową pięknie się prezentuje. SAMACZNEGO

Porady

Aby masę przenieść na tort należy pod rozwałkowany placek delikatnie wsunąć dłonie i przenieść ją na przedramionach lub za pomocą wałka.

Większe ozdoby można przykleić na miód.

Masa bardzo szybko wysycha, ale wystarczy zwilżyć ręce wodą aby znów była "świeża"

Masę cukrową niby można przechowywać w lodówce, jednak próbowałam i za każdym razem staje się twarda;( lepiej zrobić nową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa cukrowatort w stylu angielskim

Komentarze

Podobne przepisy

Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

Miałam ochotę na tort z owocami....

Tort tiramisu

Dodane przez: aneczka828

Tort w stylu tiramisu

Tort, który zrobiłam na 50 urodziny...

cały tort

Dodane przez: kasmat

masa cukrowa

Pozwala stworzyć nietuzinkowe dekoracje...

masa cukrowa

Dodane przez: mariosylwia

Masa cukrowa

Świetnie nadaje się do tworzenia...

Róże, motylki, kwiatuszki.

Dodane przez: ithundercat

Masa cukrowa

Służy do pokrycia tortów, ale i...

Kto przygarnie tego słodziaka? :)

Dodane przez: Nulek

Zakochany Jeż - tort z ozdobami z domowej...

TO jedna z moich pierwszych prób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE