Tort angielski pokryty masą cukrową

  • wyświetlono: 569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealny na urodziny, jak i bez okazji. Tort z przepysznym kremem i powidłami ze śliwek. Dekoracja z masy cukrowej którą po raz pierwszy zrobiłam. Jest pracochłonny, ale wysiłek wart jest efektu.

Paulina16621
  • 16 porcje
  • 160min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (38g)
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250g miękkiej margaryny

Krem maślany:
200g masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka

Masa cukrowa:
800g cukru pudru
100g glukozy w proszku
3 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
2 łyżeczki margaryny

Dodatkowo:
300g powideł ze śliwek
opłatki jadalne do dekoracji
barwnik niebieski

Sposób przygotowania przepisu:

Tort angielski pokryty masą cukrową

  • Tort angielski pokryty masą cukrową1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 40 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia
  • 2. Krem budyniowy:
    W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i postawiam do ostudzenia. Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną, do otrzymania puszystego kremu.
  • 3. Krem maślany:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać ekstrat waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki dodać cukier puder.
  • 4. Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszy krążek wyłożyć krem budyniowy i dodać powidła, przykryć drugim krążkiem i czynność powtarzać.
  • 5. Wierzch tortu i boki smarujemy masą maślaną i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce.
  • Tort angielski pokryty masą cukrową6. Masa cukrowa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na ok. 5 minut, aż się rozpuści. Najlepiej w misce gdyż umieścimy ją nad garnkiem z gotującą wodą. Do żelatyny dodajemy glukozę i czekamy, aż się rozpuści. Trzeba pilnować by jej nie zagotować. Jak się zagotuje to niestety nadaje się do wyrzucenia.
    Kiedy mieszanka jest prawie rozpuszczona zdejmujemy naczynie i dodajemy 2 łyżeczki margaryny. Mieszamy, aż się wszystko rozpuści i przelewamy do większego naczynia, a gdy nieco ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż masa będzie gładka o konsystencji plasteliny. Można ją użyć w białej postaci, ale też zabarwić barwnikami spożywczymi. Stół posypujemy cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy masę na gładki placek na grubość ok. 5mm.
  • 7. Obłożyć tort, a z reszty masy zabarwionej na niebiesko robię dekorację i dekoruję wierzch opłatkami.

Porady

Biszkopt na pewno się uda, jeśli jego składniki będą miały temperaturę pokojową.
Krem maślany jeśli jest gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli rzadki cukier puder.
Tort przed rozpoczęciem dekorowania powinien być schłodzony. Na chwilę przed dekorowaniem należy wyjąć z lodówki by masa maślana zmiękła i przylegała do masy cukrowej.
Jeśli masa cukrowa łamię się i kruszy należy dodać odrobinę glukozy i wody, raz jeszcze zagnieść.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyciastamasa cukrowatort angielski

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wbsw2p

Dodane przez: Gosia Skrzypczak

Tort makowy z masą budyniową

Pyszny tort makowy z puszystą masą...

Tort bezowy

Dodane przez: meggy_f

Tort bezowy z masą kajmakową

Dla wszystkich amatorów słodkości....

Mocno czekoladowy tort

Dodane przez: adamonika

Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową

Tort zrobiłam kiedyś dla Mamy....

tort biszkoptowy z wiśniami

Dodane przez: majka190382

TORT BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI

Tort który przygotowałam dla mojego...

Tort brownie

Dodane przez: patison

Najlepszy tort brownie z masą malinową

Tort robi się naprawdę szybko....

 Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą...

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE