Tort angielski pokryty masą cukrową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealny na urodziny, jak i bez okazji. Tort z przepysznym kremem i powidłami ze śliwek. Dekoracja z masy cukrowej którą po raz pierwszy zrobiłam. Jest pracochłonny, ale wysiłek wart jest efektu.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy (38g)
    3 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    250g miękkiej margaryny

    Krem maślany:
    200g masła
    2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki mleka

    Masa cukrowa:
    800g cukru pudru
    100g glukozy w proszku
    3 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    2 łyżeczki margaryny

    Dodatkowo:
    300g powideł ze śliwek
    opłatki jadalne do dekoracji
    barwnik niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort angielski

Tort angielski pokryty masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort angielski pokryty masą cukrową 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 40 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia
  • 2. Krem budyniowy:
    W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i postawiam do ostudzenia. Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną, do otrzymania puszystego kremu.
  • 3. Krem maślany:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać ekstrat waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki dodać cukier puder.
  • 4. Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszy krążek wyłożyć krem budyniowy i dodać powidła, przykryć drugim krążkiem i czynność powtarzać.
  • 5. Wierzch tortu i boki smarujemy masą maślaną i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce.
  • Tort angielski pokryty masą cukrową 6. Masa cukrowa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na ok. 5 minut, aż się rozpuści. Najlepiej w misce gdyż umieścimy ją nad garnkiem z gotującą wodą. Do żelatyny dodajemy glukozę i czekamy, aż się rozpuści. Trzeba pilnować by jej nie zagotować. Jak się zagotuje to niestety nadaje się do wyrzucenia.
    Kiedy mieszanka jest prawie rozpuszczona zdejmujemy naczynie i dodajemy 2 łyżeczki margaryny. Mieszamy, aż się wszystko rozpuści i przelewamy do większego naczynia, a gdy nieco ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż masa będzie gładka o konsystencji plasteliny. Można ją użyć w białej postaci, ale też zabarwić barwnikami spożywczymi. Stół posypujemy cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy masę na gładki placek na grubość ok. 5mm.
  • 7. Obłożyć tort, a z reszty masy zabarwionej na niebiesko robię dekorację i dekoruję wierzch opłatkami.

Porady

Biszkopt na pewno się uda, jeśli jego składniki będą miały temperaturę pokojową. Krem maślany jeśli jest gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli rzadki cukier puder. Tort przed rozpoczęciem dekorowania powinien być schłodzony. Na chwilę przed dekorowaniem należy wyjąć z lodówki by masa maślana zmiękła i przylegała do masy cukrowej. Jeśli masa cukrowa łamię się i kruszy należy dodać odrobinę glukozy i wody, raz jeszcze zagnieść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować