Owocowy tort urodzinowy z masą cukrową MOTYLKI

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to mój pierwszy tort z masą cukrową i na pewno nie ostatni :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -6 jaj
    -szklanka cukru
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1,5 łyżki oleju słonecznikowego
    -szczypta soli
    KREM:
    -2 śmietankowy kremy do tortów (CYKORIA)
    -2 szklanki mleka
    -160g masła
    -puszka brzoskwiń
    -niecała szklanka jagód (mogą być mrożone)
    PONCZ:
    -pół cytryny
    -szklanka wody
    -łyżka cukru pudru
    KREM MAŚLANY:
    -kostka masła
    -pół szklanki cukru pudru
    DEKORACJA:
    -około 700g gotowej białej cukrowej masy plastycznej
    -gotowe, kolorowe masy cukrowe (łącznie około 250g)
    -wykrawaczke motyla
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Owocowy tort urodzinowy z masą cukrową motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    1.Białka miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaje cukier i dalej miksuję.
    2.Do piany z białek, dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia.
    3.Następnie do masy przesiewam mąki z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam łyżką.
    4.Na koniec wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
    5.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej na dnie papierem, a boki posmarowane margaryną.
    KREM:
    1.Do 2 szklanek mleka wsypujemy zawartość torebek (krem do tortów).
    2.Miksujemy około 3min.
    3. Następnie dodajemy 16g masła i miksujemy.
    PONCZ:
    1.Do szklanki wody wyciskamy sok z połowy cytryny i wsypujemy łyżkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy.
    KREM MAŚLANY:
    1.Masło zmiksować z cukrem pudrem
    PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy ponczem. Smarujemy cienko dżemem, następnie nakładamy połowę kremu wymieszanego z jagodami . Nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy, smarujemy cienko dżemem i nakładamy resztę kremu wymieszanego z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Przykrywamy tort ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i schładzamy kilka godzin w lodówce.
    Gdy tort jest już dobrze schłodzony, rozwałkowujemy białą masę cukrową i obkładamy nią tort. Z kolorowych mas wykrawamy literki i motylki. Motylki układamy na zagiętej kartce i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy ozdoby są juz twarde, przyklejamy je do tortu za pomocą zwykłego lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować