Ciasto "Pijany kokos"

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym, delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków.Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru

    Masa kokosowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    500 g serka mascarpone
    5 łyżek likieru kokosowego
    1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
    4 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    150 ml przegotowanej wody
    150 ml likieru kokosowego

    Masa z białej czekolady:
    330 ml śmietany kremówki
    1 tabliczka białej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Ciasto "pijany kokos" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka.
    Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany.
    Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
    Pieczemy 30 minut w temp 160*c.
    Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. PONCZ:
    Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.
  • 3. MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
  • 4. MASA KOKOSOWA:
    Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.
  • 5. PRZEŁOŻENIE:
    Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi.
    Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować