1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawę – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min. Zimny przekroić na pół.
2.Masa budyniowa z pijanym kokosem: Dzień wcześniej kokos, kaszę mannę i cukier wsypać do słoika, zalać wódką i zakręcić słoik. Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Przykryć folią aluminiową aby nie zrobił się kożuch. Na drugi dzień zimny budyń utrzeć z masłem na puch, pod koniec dodać kokos wraz z całą zawartością słoika. Całość dokładnie połączyć.
3.Posypka kokosowa: Uprażyć kokos wraz z cukrem na patelni na złoty kolor, cały czas mieszając. Ostudzić.
4.Przełożenie:
Biszkopt – dżem porzeczkowy – 2/3 masy budyniowej – dżem porzeczkowy – biszkopt – pozostała masa – posypka kokosowa
Porady
Gdyby masa była za rzadka wsypać trochę suchego kokosu.
Komentarze