Ciasto Pijany kokos

4.5 (170 ocen)

  • 40 min

Inspiruje mnie smak kokosu, dlatego powstał ten przepis z wiórkami kokosowymi. A że lubię eksperymentować to wymyśliłam "pijanego kokosa".

  • 40 min

Składniki:

  • -paczka herbatników i biszkoptów
    -200 g wiórków kokosowych
    -200 g masła
    -opakowanie cukru waniliowego
    -pół szklanki cukru
    -1/2 litra mleka
    -łyżka mąki pszennej
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -budyń śmietankowy/waniliowy
    -2 żółtka
    - wino czerwone/białe do nasączenia
    -śnieżka
    -galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pijany kokos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy mąki, budyń i 1/2 szklanki mleka, całość miksujemy. Resztę mleka gotujemy i wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
    2. Masło miksujemy i dodajemy porcjami chłodną masę budyniową, na końcu wsypujemy wiórki kokosowe.
    3.Ubijamy śnieżkę i dodajemy do niej tężejącą galaretkę(zrobioną wg przepisu na opakowaniu)
    4.Na dnie blaszki układamy herbatniki, nakładamy na nią połowę masy następnie biszkopty nasączone w winie i na to reszta masy, ponownie herbatniki nasączone w winie, na końcu ubita śnieżka z galaretką.

Porady

Do masy najlepiej użyć masła a nie margaryny. Ciasto można na wierzchu posypać wiórkami czekolady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować